Apteekit historian saatossa ja nykypäivänä

Julkaistu

Tiesitkö, että apteekit valmistivat 1800-luvulla lääkkeensä suurimmaksi osaksi itse? Ensimmäiset tehdasvalmisteiset lääkkeet tulivat noin 1800-luvun lopulla apteekkeihin. Jossain määrin tämä varmasti tuntuu hullulta, kun ajattelee nykyajan lääketeollisuutta ja sitä, että kaikki tietenkin valmistetaan suurissa erillisissä laboratorioissa. Ennen apteekeilla oli omat laboratoriot, missä lääkkeet pääosin valmistettiin luonnon rohdoista. Näitä varten tiloja laajennettiin laboratorion lisäksi rohdoskeittiöihin sekä materiaalihuoneisiin. Tässä kirjoituksessa käsitellään millaisia apteekit olivat aikaisemmin ja mitä mahdollisuuksia ne nykypäivänä pitävät sisällään. 

Apteekkien historiaa Suomessa

Ennen apteekeissa oli erillinen asiakaspalvelutila, jota kutsuttiin offisiiniksi tai toimitushuoneeksi. Tässä tilassa asiakkailta vastaanotettiin reseptit ja myöhemmässä vaiheessa lääkkeet viimeisteltiin offisiinissa vielä ennen palvelutilanteen loppuun saattamista. Voit nyt ehkä mieleesi luoda kuvan notkuvista hyllyistä täynnä suurilla etiketeillä varustettuja pulloja ja purkkeja - näitä käytettiin ennen luonnollisesti lääkeaineiden säilytykseen. Elokuvissa tai vanhoissa valokuvissa tutuksi tullut näkymä on siis ennen ollut täysin arkipäiväinen. Oli myös hyvin yleistä, että asiakkaat toivat kotoa omat putelinsa lääkkeiden hakua varten, kestävää kulutusta on siis ollut jo 1800-luvulla. Vanhojen lääkepullojen etiketit eivät tosin paljoa välttämättä pitäneet sisällään, mutta ehkäpä luonnon rohtojen alkuperää ei tällöin liiemmin kyseenalaistettu niin, että pitkiä valmistusainelistauksia olisi tarvittu - ken tietää!

Mitä apteekit tarjoavat nykyään?

Yksi uusimmista teknologian mahdollistamista edistyksistä on ollut paperisista resepteistä luopuminen. E-reseptit ovat hyvinkin arkipäiväisiä ja nykyään osa apteekeista tarjoaa myös täysin mahdollisuuden verkossa asioimiseen. Verkkoapteekit mahdollistavat apteekkiasioimisen helposti omalta kotisohvalta asti. Mitäköhän 1800- tai 1900-luvulla elänyt ihminen olisi tästä tuumannut?

Nykypäivän apteekeista ei löydy enää tummia lasipulloja suurilla etiketeillä, mutta kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä kyllä. Tarjonta nykypäivänä on toki kattavampi, kuin mitä se oli 1800-luvulla, mutta tämä tuskin yllättää ketään. Apteekeista löydät nykyään reseptilääkkeiden lisäksi muun muassa kosmetiikkaa, vitamiineja, eläinten lääkkeitä; näitä tosin tarjottiin jossain määrin vanhaan aikaankin, sekä pastilleja kurkkukipuun tai muuten vain vaikka salmiakkia makeanhimoa taltuttamaan. Hyllyt notkuvat tuotteita edelleen ja valinnanvaikeus voi astua kuvaan eri brändien määrän johdosta, mutta onneksi osaava ammattihenkilökunta on paikalla auttamassa!

Voit tutustua nykyajan apteekkiin esimerkiksi tällä sivustolla: Hollolan apteekki 


jaa