Hampaiden valkaisu kirkastaa hymyn

Julkaistu

Hampaiden valkaisulla voi poistaa hampaiden pinnalta tummentumia ja värjäytymiä ja saada hampaisiin luonnollisen vaalean sävyn. Kellertävät ja värjääntyneet tai lohkeilleet hampaat voivat häiritä ja aiheuttaa epävarmuutta hymyillessä. Monet ruoat, juomat ja muut tuotteet värjäävät hampaita kuten esimerkiksi kahvi, punaviini, kolajuomat, tee, osa kasviksista ja marjoista ja myös jotkut voimakkaan väriset ruoka-aineet. Toisilla on myös luonnostaan tummemmat tai keltaisemmat hampaat. Hampaiden valkaisu voi olla ratkaisu värjäytymiin ja tummentumiin ja esteettinen hammashoito muihin ongelmiin, kuten esimerkiksi lohkeamiin. Valkaisun teho on myös yksilöllistä ja toisilla saattaa auttaa jo hyvä puhdistus, kun taas toiset saattavat tarvita useammankin valkaisukerran toivottuun lopputulokseen päästäkseen.

Hampaiden ja suun kunto tarkistetaan ennen hampaiden valkaisua

Hampaita voi valkaista sekä kotona että hammaslääkärin vastaanotolla. Ennen kuin hampaita voi valkaista, tarkistetaan että hampaat sekä ikenet ovat hyvässä kunnossa. Hampaat tarkistetaan yleensä arviointikäynnillä. Reikiintyneet hampaat täytyy paikata, tulehtuneet ikenenet hoitaa kuntoon ja mahdollinen hammaskivi poistaa. Raskaana ollessa ja imettäessä valkaisuhoitoa ei voida tehdä, eikä myöskään alle 18-vuotiaille. Jos ikenet ovat vetäytyneet tai hampaissa on paljon paikkoja, ei valkaisua myöskään suositella tehtäväksi.  Jos haluat tehdä valkaisun kotona, saat hammaslääkäriltä tarkat ohjeet ja välineet. Kun noudattaa lääkäriltä saatuja ohjeita, voi myös kotona tehtävällä hoidolla saada hohtavan valkoisen hymyn. Kotivalkaisussa kannattaa olla erittäin tarkkana, jos käyttää muita, kuin hammaslääkäriltä saatuja materiaaleja.

Esteettinen hammashoito ja hampaiden valkaisu tehdään ammattilaisen ohjauksessa

Hampaiden valkaisuun löytyy monia erilaisia menetelmiä. Hampaiden valkaisu ei ole vaarallista, mutta se saattaa olla kuluttavaa hammaskiilteelle, jos sitä tekee liian usein. Käsittelyn jälkeen pitää yleensä olla pari päivää käyttämättä mitään värjääviä aineita. Hampaiden valkaisu on turvallista tehdä noin vuoden välein ja se kestää yleensä noin 1,5 tuntia vastaanotolla tehtynä. Hampaat täytyy ensin pestä, ikenet suojata ja sen jälkeen voidaan laittaa valkaisuaine. Valkaisuaine poistetaan hampaan pinnalta ja sitä levitetään uusi kerros, käsittely toistetaan yleensä kolme kertaa, mutta joillekin saattaa riittää kaksikin kertaa. Hampaiden hyvä hoito pitää ne valkaisun jälkeen kauemmin valkoisena. Hammasklinikalla voidaan tehdä yksilölliset valkaisumuotit ja klinikalta voi myös ostaa kotikäyttöistä valkaisuainetta, jolla tulosta voi ylläpitää kauemmin. Hampaiden hyvä harjaus ja myös hammasvälien puhdistus auttavat myös valkaisutuloksen ylläpidossa.

Lisätietoa esteettisestä hampaiden hoidosta ja valkaisusta voit lukea esimerkiksi Hammaslääkäriasema Diana sivuilta.


jaa