Henkilökohtainen avustaja kotiin – mitä työhön kuuluu?

Julkaistu

Oletko miettinyt mitä henkilökohtaisen avustajan työtehtäviin kuuluu? Tai oletko harkinnut henkilökohtaista avustajaa kotiisi, joko itsellesi tai lähimmäisellesi? Tämän kertaisessa blogissa käymme hieman läpi sitä mitä henkilökohtainen avustaja tekee. Tervetuloa lukemaan!

Henkilökohtainen apu voi olla esimerkiksi avustamista päivän askareissa kuten opiskelussa, työnteossa, peseytymisessä tai kaupassa käynnissä. Tukea saa myös liikunnan harrastamiseen, kodinhoitoon ja vaikkapa kirjastossa käyntiin. Myös apteekissa, kelan käynneissä, pankissa tai muussa luottamusta vaativassa tehtävässä avustajat ovat erinomainen apu. Avustajat ovat siis apunasi ja lähtevät kanssasi juuri niihin harrastuksiin mistä pidät. Henkilökohtainen avustaja voi lähteä kanssasi myös matkalle, jos niin erikseen sovitaan.

Vaikka henkilökohtainen apu ei pääsääntöisesti ole hoitotyötä, henkilökohtainen avustaja huolehtii tarpeen vaatiessa myös pienistä hoitotehtävistä. Jokainen asiakassuhde käynnistyy avun tarpeen kartoituksella, jossa käydään läpi palveluntarve, toiveet avun ajankohdasta sekä toiveet henkilökohtaisesta avustajasta.  Avustajan valinnassa kuunnellaan aina asiakkaan toiveita, esimerkiksi avustajan iän ja sukupuolen suhteen. Asiakassuhde pyritään aloittamaan mahdollisimman pian.

Avustaja kotiin vai kotihoitaja? 

Henkilökohtainen avustaja kotiin, on asiakkaan tarpeita vastaava ei-ammatillinen palvelu.
Tähän henkilökohtaisen avun asiakaskuntaan kuuluvat yleensä ikäihmiset, pitkäaikaissairaat henkilöt sekä kehitysvammaiset henkilöt, mutta oikeastaan kuka tahansa voi kuulua avun piirin, jos hänen toimintakykynsä mistä tahansa syystä on heikentynyt.
Avustaja ei ole sairaanhoitaja, vaan hänen tarkoituksenaan on saada asiakkaan arjesta mielekkäämpää. Avustaja kotiin-palvelu ei ole hoidollista vaan palvelulla tuetaan kotona selviytymistä. Asiakkailla voi olla esimerkiksi oman toiminnan ohjauksen vaikeuksia tai vaikeuksia kommunikoinnissa. Henkilökohtaisesta avustajasta tukee asiakkaalleen tuttu henkilö, joka voi täydentää kotihoidon antamaan huolenpitoa. Henkilökohtainen avustaja kotiin – palvelu yleensä sisältää hyvin tavanomaiseen elämään liittyviä askareita, joista avustettava ei oman tilanteensa vuoksi selviä täysin itsenäisesti.
Henkilökohtaisen avustajan päätarkoitus onkin auttaa palvelun saajaa toteuttamaan oman näköistä elämää kotona ja kodin ulkopuolella. On kyse sitten sosiaalisista vuorovaikutuksista tai arjen hallinnasta. Tärkeintä on että avustaja ja avustettava löytävät yhteisen sävelen ja heillä on samat mieltymykset. Näin saadaan kehitettyä pitkäaikaisia ja luotettavia asiakassuhteita. Jos yhteistyö ei suju ja henkilökemiat eivät sovi yhteen, tarvittaessa avustajaa voi vaihtaa. Tottakai myös avustajalla on oikeus vaihtaa avustettavaa. Jos haluat lisätietoja henkilökohtaisesta avustamisesta kannatta katsoa mitä Avustaja.fi Avustajapalvelut voivat tarjota sinulle.

 


jaa