Työpaikka henkilökohtaiselle avustajalle voi löytyä monesta eri paikasta

Julkaistu

Terveydenhuoltoalalla työskentelee monia eri tavoin erikoistuneita ammattilaisia, kuten esimerkiksi sairaanhoitajia, lähihoitajia, henkilökohtaisia avustajia, lääkäreitä, ensihoitajia, joista jokainen suuntautuu yleensä vielä tarkemmin valitsemaansa suuntautumisalaan. Blogissa on aiheena terveydenhuolto ja tällä kertaa pohdimme, minkälaista on henkilökohtaisen avustajan työ ja mistä löytyy työpaikka henkilökohtaiselle avustajalle. Jos terveydenhuoltoala kiinnostaa, tervetuloa mukaan blogin pariin ja toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta.

Henkilökohtainen avustaja auttaa päivittäisissä toiminnoissa

Henkilökohtainen avustaja auttaa iäkkäitä, toipuvia tai vammaisia asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa. Heidän tehtäviinsä kuuluu liikkumisen tukeminen, henkilökohtaisessa hygieniassa avustaminen ja kotitöiden tekeminen. Työpaikka henkilökohtaiselle avustajalle voi löytyä hoitolaitoksesta tai hän voi olla suoraan asiakkaiden palveluksessa.

Henkilökohtaisen avustajan päivittäisiin töihin kuuluvat muun muassa tukeminen ja avustaminen henkilökohtaisessa hygieniassa, joihin kuuluvat WC:ssä käynnit, kylpeminen, pukeutuminen ja hampaiden harjaus. Avustajan toimenkuvaan kuuluvat yleensä myös avustaminen harrastuksissa ja aktiviteeteissä, kuten esimerkiksi pelien pelaamisessa, kävelyllä käymisessä, yhteiskunnallisessa aktiivisuudessa ja toisinaan myös keskusteluissa apuna toimiminen. Toimen kuvaan kuuluvat myös perussiivoustehtävät ja kodin askareissa avustaminen, mukaan lukien siivous, pyykinpesu ja aterioiden valmistus.

Henkilökohtainen avustaja kulkee asiakkaan mukana asioilla

Tarpeen mukaan avustaja auttaa asiakasta kotitalouden, laskujen ja maksujen sekä muiden juoksevien asioiden hoitamisessa, sekä matkustamiseen liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi kuljetusten järjestäminen ja kuljetuksissa mukana oleminen, esimerkiksi lääkärin vastaanotolle. Asiakkaan tarpeesta riippuen voi tehtävän kuvaan kuulua myös tukeminen liikkumisessa kävelyapuvälineiden ja pyörätuolien kanssa. Avustaja myös ylläpitää ympäristön hygieenisyyttä, siisteyttä ja turvallisuutta. Avustajan tehtävän kuvaan kuuluu myös avustettavan terveyden seuraaminen ja siitä raportoiminen asianosaisille osapuolille asiakkaan fyysisen, henkisen ja emotionaalisen tilan muutoksista.

Työpaikka henkilökohtaiselle avustajalle voi löytyä monesta eri paikasta

Nykyään monet löytävät yöpaikat ilmoitetaan erilaisilla verkkosivustoilla ja samoin on myös henkilökohtaisen avustajan työpaikkojen kanssa. Henkilökohtaisen avustajan työn sisältö sovitaan aina asiakkaan kanssa, kuten myös työajat. Henkilökohtaisen avustajan työhön ei välttämättä vaadita koulutusta, mutta ominaisuuksia, joita henkilökohtaiselta avustajalta olisi hyvä löytyä, ovat muun muassa myötätuntoisuus, empaattisuus ja hyvät vuorovaikutustaidot. Myös luotettavuus ja hyvä organisointikyky ovat tärkeitä ominaisuuksia työn sujuvuuden kannalta. Avustaja.fi Avustajapalvelut välittää henkilökohtaiset avustajat kaikkialle Suomeen.


jaa